Cea mai importantă clădire din Băile Herculane, tot mai distrusă

Scris de Adriana Mit

Odinioară o frumusețe, astăzi o ruină. Este vorba de Băile Neptun, cea mai importantă clădire de patrimoniu din stațiunea Băile Herculane, din județul Caraș-Severin, care se află într-o stare avansată de degradare. Inițiatorii Herculane Project, un grup de tineri arhitecți din Timișoara, anunță că s-a mai prăbușit un perete exterior de zidărie, realizat din cărămidă, de la nivelul etajului.

Această zonă este una din cele trei zone unde în primăvara anului 2022 urmau să înceapă lucrări de punere în siguranță din Etapa II a proiectului tehnic propus în 2017. Cele trei zone sunt zone de turn, sectoarele A , C și I cum au fost notate în proiectul tehnic și sunt zonele care au continuat să se degradeze intensiv din 2019 și până astăzi. Pentru a asigura un proces tehnic cât mai coerent având în vedere degradările din ultimul an, suntem în curs de actualizare a expertizei tehnice elaborate în anul 2017 și în curs de proiectare a unor soluții tehnice actualizate la zi pentru aceste 3 turnuri. Autoritățile locale și comitetul Europa Nostra au fost anunțați și tragem tare pentru a finaliza aspectele tehnice ale începerii unui nou șantier din cadrul etapei de punere în siguranță”, a informat Herculane Project.

Oamenii inimoși sunt încurajați să contribuie cu mici sume de bani, astfel încât să se poată interveni cât mai rapid pentru realizarea de lucrări de punere în siguranță a clădirii.

Vă asigurăm că am depus și depunem tot efortul nu doar pentru a finaliza ceea ce ne-am propus în anul 2017, ci și pentru a putea trece mai departe în etapele următoare. Chiar dacă situația juridică nu ne permite accesarea de fonduri sau restaurarea clădirii noi pregătim încet această etapă, tocmai pentru a câștiga timp. Pentru a finaliza cu succes acest șantier mai avem un mic hop de trecut. Banii pe care am reușit să îi strângem până acum nu sunt suficienți pentru a finaliza lucrarea în parametrii cei mai buni pentru clădire. Mai sunt necesari între 10 – 15.000 euro pentru a finaliza ceea ce ne-am propus”, a transmis Herculane Project.

Mai multe informații despre cum puteți dona găsiți AICI!

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu