Cea mai importantă clădire din Băile Herculane, șansă uriașă de a fi salvată

Scris de Adriana Mit

Șansă uriașă pentru Băile Neptun, cea mai importantă clădire de patrimoniu din stațiunea Băile Herculane, de a fi salvată. Marți, clădirea a fost inclusă pe lista celor mai periclitate 7 monumente și situri de patrimoniu din Europa în 2022.

Ce semnifică pentru Băile Neptun înscrierea în această listă? Elaborarea unui plan de acțiune alături de un comitet de experți ai Europa Nostra și ai European Investment Bank,  primirea unui grant în valoare de 10.000 euro, promovarea la nivel european a sitului. Această etichetă nu vine cu o recunoaștere negativă, ci cu o șansă pentru noi și pentru administrația locală de a căuta soluții sustenabile și eficiente pentru monument, luând în considerare situația juridică și de proprietate ale acestuia”, au informat cei de la Herculane Project, un grup de tineri arhitecți care încearcă de mai mulți ani să salveze clădirea Băile Neptun.

Pe lângă Băile Neptun, pe această listă au mai fost incluse și Podul Zogu (Albania), Mănăstirea Récollets, (Nivelles – Belgia), Orașul Grădină La Butte Rouge (lângă Paris – Franța)m Centrul istoric Stolberg (Germania), Palatul Orléans-Borbón (lângă Cádiz – Spania) și Fortăreața Crèvecoeur (Den Bosch – Olanda).

Lista celor mai periclitate 7 situri în 2022 acoperă o varietate de situri de patrimoniu – de la un oraș grădină exemplar din secolul al XX-lea până la centrul istoric al unui oraș medieval, grav avariat de inundații, și la o clădire abandonată, dar emblematică, care face parte dintr-una dintre cele mai vechi stațiuni balneare de pe continentul nostru. Aceste situri sunt amenințate de neglijență, demolări planificate, dezvoltare necorespunzătoare, impactul devastator al dezastrelor naturale sau lipsa finanțării. Prin publicarea acestei liste, dorim să transmitem un mesaj puternic de solidaritate și sprijin comunităților locale și activiștilor pentru patrimoniu care sunt mobilizați pentru a salva aceste situri pe cale de dispariție. Moștenirea culturală a Europei trebuie păstrată nu numai ca o mărturie a trecutului, memoriei și identității noastre comune, ci și ca un catalizator al dezvoltării durabile, al coeziunii sociale și al coexistenței pașnice atât de necesare”, a declarat Hermann Parzinger, președintele executiv al Europa Nostra.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu