Cascada Săritoarea, minunea naturală din vestul țării ascunsă într-un loc de vis FOTO/VIDEO

Scris de Adriana Mit

În vestul țării se află o cascadă impresionant de frumoasă. Nu este la fel de cunoscută ca și Cascada Bigăr, însă este la fel de spectaculoasă, iar peisajul pitoresc din zonă este unul de vis.

Este vorba de Cascada Săritoarea, aflată în nord-estul județului Hunedoara, în Munții Apuseni. Căderea de apă are o lungime de 96 de metri și este situată la marginea satului Stănija, comuna Buceș.

Cascada a fost sculptată în roci vulcanice de către Pârâul Valea Săritorii și este dezvoltată în trepte, până la confluența cu pârâul Valea Stânijei.

Căderea de apă se află la o distanță de aproximativ 20 de kilometri de orașul Brad. La cascada Săritoarea puteți ajunge urmând drumul din Brad spre Câmpeni, până în comuna Buceș. Treceți prin satul Stănija, drumul prin această localitatea fiind de asemenea asfaltat, iar la un moment dat, pe partea dreaptă veți observa un indicator spre cascada Săritoarea.

Tot ce aveți de făcut este să lăsați mașina la marginea drumului, iar apoi aveți de parcurs un traseu scurt până la căderea de apă. În partea stângă a șoselei este realizat un culoar, printre grădinile sătenilor, care duce spre cascadă. La finalul culoarului, urmează să coborâți o potecă cu zeci de trepte rustice, iar după ce mai mergeți pe jos câteva minute, veți da cu ochii de frumoasa cascadă.

Căderea de apă se află ascunsă într-un colț de rai cu aer curat, printre copaci, iar de la baza ei puteți să urcați pe deal pe alte scări din lemn, care sunt realizate până în partea superioară a cascadei Săritoarea. Turiștii care reușesc să urce toate treptele vor avea parte de un peisaj de vis.

Cascada Săritoarea poate fi vizitată indiferent de anotimp.

În cazul în care doriți să vizitați într-o singură zi mai multe cascade, vă recomandăm ca pe lângă Săritoarea, să admirați și Cascada Pișoaia, cunoscută și sub numele de Cascada Miresii, aflată tot în Munții Apuseni, dar în județul Alba. Această cădere de apă este înconjurată de bolovani gigantici și de o pădure de foioase. Foarte aproape de cascada Pișoaia se află și Dealul cu Melci, unul dintre cele mai spectaculoase puncte fosilifere din Transilvania, format în milioane de ani.

O altă cascadă care merită vizitată este Șipote, aflată tot în județul Alba, care are o cădere de apă pe o lungime de aproximativ un kilometru, cu mai multe cascade mici și două mai mari.

În cazul în care nu știți cum să ajungeți la aceste obiective, din Timișoara și din Arad se organizează frecvent excursii în natură de către Mircea Zăhan, un tânăr care promovează frumusețile din vestul țării.

 

Alte articole din zona de vest

1 comentarii

Petru 19 februarie 2021 - 4:11

Eroare: textul zice că cascada s-a format in „milioane de lei”.
Corect: „milioane de ani”

Răspuns

Scrie un comentariu