A fost semnat contractul privind restaurarea cetății dacice Sarmizegetusa Regia cu fonduri norvegiene

Scris de Adriana Mit

Vești excelente aduse de Consiliul Județean Hunedoara. Reprezentanții instituției anunță că a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul ”Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”. Acest proiect, care va fi finanțat cu fonduri norvegiene, vizează lucrări ample de conservare, restaurare și punere în valoare a sitului de la Sarmizegetusa Regia.

Proiectul a fost depus în toamna anului trecut prin Programul Ro-Cultura, apelul ”Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”, program finanțat prin Granturi SEE (fonduri norvegiene) 2014 – 2021, și a fost acceptat la finanțare. Valoarea nerambursabilă a proiectului va fi de aproximativ două milioane de euro, iar cofinanțarea asigurată de Consiliul Județean Hunedoara se ridică la aproximativ un milion de euro.

Obiectivul proiectului este acela de a avea un monument istoric restaurat și revitalizat, valorificat cultural și economic, care să atragă după sine creșterea cu cel puțin 30% a numărului de vizitatori și să readucă în atenția publicului o serie de activități interactive, printre care și reînvierea unor meșteșuguri tradiționale (fierăria dacică, prin amenajarea unui atelier mobil)”, a informat Consiliul Județean Hunedoara.

Conform reprezentanților instituției, în cadrul proiectului vor fi derulate următoarele activități principale: proiectare și execuție lucrări de restaurare, realizarea de structuri/ panouri modulare amplasate în zona sitului cu scopul promovării tradițiilor meșteșugărești, a obiceiurilor populare din județul Hunedoara și, implicit, din zona Sarmizegetusei, organizarea unei expoziții internaționale, digitizarea și promovarea proiectului.

Totodată, se are în vedere restaurarea întregului zid al cetății și transformarea incintei militare într-un ”muzeu viu”, completată cu cercetări arheologice, taluzări și amenajări ale terenului, refacerea și îmbunătățirea infrastructurii de vizitare.

Foto: Facebook Consiliul Județean Hunedoara

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu