Zile mai scurte, nopți mai lungi! Pe 23 septembrie are loc echinocțiul de toamnă

Scris de Adriana Mit

În această săptămână începe toamna astronomică. Mai precis, în data de 23 septembrie are loc echinocțiul de toamnă, când ziua va fi egală cu noaptea. După această dată, zilele vor fi tot mai scurte, iar nopțile tot mai lungi.

Ca în fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie atenția ne este îndreptată spre momentul în care pașim în toamna astronomică. Acesta este momentul echinocțiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°. Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord începând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primăvară”, a informat Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, din București.

Începând cu data de 23 septembrie, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu