Urme de gloanțe marcate și sunete din 1989 redate în cadrul Traseului Revoluției din Timișoara

Scris de Adriana Mit

La Timișoara se dorește realizarea unui Traseu al Revoluției din Decembrie 1989. Proiectul, conform calculelor făcute de Primăria Timișoara, se ridică la peste 4,5 milioane de euro și a fost inclus pe lista investițiilor cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență. Documentul a fost trimis de Guvernul României la Comisia Europeană, în urmă cu câteva zile.

„Acest traseu îl vom valorifica prin reamenajarea spațiilor publice, a locurilor fierbinţi ale acelor zile din decembrie 1989: Piața Maria, Podul Maria, Piața Victoriei (Zona dintre primărie şi catedrală este una dintre cele mai „fierbinţi” pe harta Revoluţiei), Opera (Palatul Culturii), Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, fostul sediu judeţean al P.C.R. (actuala prefectură), Podul Decebal, Parcul Poporului și ”Complexul Memorial” din Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei. Activități propuse: marcarea și semnalizarea rutei / obiectivelor incluse în cadrul rutei; dezvoltarea de infrastructură la scară mică (puncte de odihnă, locuri de belvedere), ecologizare, igienizare și reabilitare peisagistică a zonelor cu impact negativ”, scrie în document.

Primăria Timișoara își dorește ca acest traseu al Revoluției Române să devină un brand cunoscut. De asemenea, se dorește marcarea unor evenimente din Decembrie 1989 prin intervenții mici și marcante, precum urma unui glonț, locul unei arestări, locul în care s-au aflat dispozitive de represiune ale armatei și securității, locul din care s-a strigat prima dată „Libertate” sau „Jos Ceaușescu”.

Totodată, ar urma să fie realizată și o aplicație mobilă care să permită suprapuneri de material media original din perioada Revoluției cu spațiul fizic de astăzi în timp real. De asemenea, municipalitatea are în plan și marcarea prin instalație audio-video interactivă a unor locuri specifice, cum sunt sunetele înregistrate la Revoluție ce pot fi redate prin aplicație sau difuzoare.

Tipuri de intervenții propuse în funcție de loc: intervenții complexe ce cuprind reconfigurarea profilului stradal, refacere pavaje, trecere în subteran a infrastructurii de rețele, iluminat public, etc; intervenții punctuale ce cuprind amplasarea de mobilier urban, refacerea pavaje la scară redusă, amplasarea de mijloace informative audio-video sau fizice, amplasarea de vegetație”, mai aflăm din document.

Traseul ar urma să fie marcat digital și fizic prin elemente informative și de direcționare, prin iluminat ambiental.

 

 

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu