Proiect de reconstrucție a cascadei Bigăr, propus de fostul ministru de Interne Marcel Vela

Vestea că, aseară, cascada Bigăr s-a prăbușit i-a surprins pe mulți dintre românii care au ajuns să viziteze frumoasa cădere de apă din Munții Banatului, și nu numai.

Romsilva a anunțat că Bigăr s-a prăbușit „din cauze naturale, sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului”.

Pe de altă parte, ONG-ul de mediu Agent Green dă vina pe o păstrăvărie a Romsilva pentru incident, Valea Miniș.

Prăbușirea cascadei Bigăr, minunea din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița nu este deloc o surpriza. Întreg bazinul hidrografic este habitat prioritar care trebuia strict protejat și nu a fost. Este o certitudine că păstrăvăria Romsilva nu avea ce căuta în acel bazin hidrografic. În general Romsilva este un prost administrator al parcului din care făcea parte cascada Bigăr până astăzi. Romsilva a aprobat exploatări forestiere abuzive în păduri seculare și distrugrea unui habitat din travertin de când administrează acest parc național care în teorie ar trebui strict protejat”, a transmis Agent Green.
Romsilva a negat acuzațiile, susținând că „Păstrăvăria Valea Miniș a fost construită în perioada 1986-1988, inclusiv o lucrare de captare pe izvorul Bigăr, iar în ultimii 33 de ani nu s-a mai efectuat nicio lucrare suplimentară, deci nu aceasta este cauza prăbușirii cascadei”.
În speranța că se vor găsi soluții pentru a repune în valoare această minune a naturii, Marcel Vela, fost ministru de Interne, care locuiește în Caraș-Severin, a propus un proiect național de restaurare și reconstrucție.
Pentru că natura ne arată zilnic exemplul de a trăi frumos și ne zâmbește mereu prin fiecare floare, fac un apel către toți factorii responsabili din Ministerul Mediului, Apelor ș Pădurilor, o chemare către toți iubitorii de natură, dar și un apel către toți compatrioții: haideți să găsim, împreună, o soluție pentru un proiect național de restaurare și reconstrucție pentru acest monument natural, un simbol național care a făcut o așa mare cinste României și care este atât de iubit de turiștii români, dar și străini”, a scris Marcel Vela, pe Facebook.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *