Prânz servit într-o șură renovată din Timiș. Încă două evenimente Banat Brunch în weekend

Preparate tradiționale din Banat vor putea fi degustate și în acest sfârșit de săptămână în două locații inedite din Timiș. Programul Banat Brunch continuă cu două evenimente de cultură gastronomică într-o șură recondiționată din localitatea Dumbrava și la Berini, lunca lalelei pestrițe.

Evenimentul Banat Brunch din localitatea Berini are loc sâmbătă, 12 iunie, începând cu ora 11.00.

Cu o intensă activitate de promovare a culturii și vorbirii bănățene, satul Berini – situat la aproximativ 28 de kilometri de Timișoara, comuna Sacoșu Turcesc – aparține de Lunca Pogănișului, o zonă declarată rezervație naturală de protecție a Lalelei pestrițe (Fritilaria meleagris), specie mediteraneană din familia liliaceelor întâlnită în foarte puține locuri din Europa, între care și județul Timiș. Regăsită în elementele de arhitectură locală, în desenul tradițional al costumelor populare, în poveștile și în preocupările oamenilor locului, Laleaua pestriță este laitmotivul primului Banat Brunch la Berini, unde sunteți așteptați în 12 iunie”, au informat organizatorii.

Vedeta prânzului degustat în localitatea Berini va fi zama de părădaisă, dar și un mălai negru cu dulceață de prune. De asemenea, vor fi organizate ateliere de cusătură tradițională pe etamină, de croșetat și tricotat, o expoziție de costume populare tradiționale și va fi rostită o poezie în grai bănățean. Totodată, turiștii vor vizita biserica din localitate, pescăria Berini și vor afla povestea lalelei pestrițe.

Duminică, 13 iunie, locuitorii din zona de vest a țării sunt așteptați în localitatea Dumbrava, în una dintre cele mai frumoase locații din sat – la Șură. Este vorba de o șură recondiționată și transformată în restaurant.

La numărul 174, în gospodăria olarului, se vor aduna nu doar aromele bucătăriei locale, ci și cei mai cunoscuți meșteșugari ai zonei. Veți putea desluși tainele opincăritului, ale sculpturii în lemn, ale olăritului sau picturii pe ceramică și veți putea învăța să faceți „csiga”. …Nu știți ce sunt „csiga”? Haideți la Dumbrava!”, au transmis organizatorii.

La Dumbrava, turiștii sunt așteptați cu ceaun de porc, gomboți sau pastă de slănină afumată. După ce vor servi masa, cei prezenți la Banat Brunch vor face o tură prin Dumbrava și vor vizita biserica reformată, muzeul local și atelierul de ceramică.

Participarea la oricare dintre cele două evenimente gastronomice amintite costă 100 lei. Înscrierile se pot realiza AICI!

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *