Filme proiectate pe acoperișul cinematografului Studio. Au început lucrările de renovare

Scris de Adriana Mit

În centrul Timișoarei, pe acoperișul fostului cinematograf Studio, vor fi proiectate filme în aer liber. Acest lucru se va întâmpla peste un an și jumătate, la finalul lucrărilor de transformare a cinema Studio în cinematograful de artă al Timișoarei. Astăzi s-a pus piatra de temelie ce marchează începerea lucrărilor.

Valoarea investiției este de 14,2 milioane lei, asta include și toate dotările pentru cinematograf. Momentan, toți acești bani sunt din bugetul local, dar noi suntem deja în discuții cu Ministerul Culturii pentru ca Cinematograful Studio să fie inclus pe lista investițiilor prioritare pentru capitală culturală și să obținem o finanțare și din partea ministerului. Este un proiect deosebit, avem două săli de cinema, una cu o capacitate de 200 de locuri, la balcon, și o sală mai mică, de 80 de locuri, iar sus, pe acoperiș, va fi amenajată o terasă și cu posibilitatea de a proiecta filme în aer liber, să avem și un cinema de vară”, a afirmat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

După semnarea ordinului de începere a lucrărilor, s-a amplasat la baza clădirii o capsulă a timpului sub forma unei cutii de rolă de film, de 16 mm, care cuprinde mesajul partenerilor implicați în renovare, un bilet la film și câteva monede prin care se dorește prosperitate viitorului cinema, un afiș „Ceau, Cinema”, cu mesajul „Film’s not dead!” precum și un test rapid COVID, care să aducă aminte peste ani, de criza sanitară mondială a acestor vremuri.

Cinematograful Studio va funcționa sub forma unui spațiu cultural de tipul art house, integrat în rețeaua de săli Europa Cinemas, având ca domeniu principal de activitate cinematografia și proiecțiile de filme europene independente, de artă sau de autor, precum și domeniile conexe industriei cinematografice.

Noi ne ocupăm de renovarea acestui cinematograf construit în anii ‘30, proiectul ne-a fost donat de Groupama, iar Institutul Francez și Asociațiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, DocuMentor și Asociația Română a Filmului Independent se vor implica în managementul cinematografului. Cinema Studio trebuie să renască și să redevină un punct de referință pe harta culturală a Timișoarei în 2023, anul în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii și un loc care să canalizeze creativ energiile comunității timișorene și mulți ani după”, a mai declarat Dominic Fritz.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu