Timișul are sute de clădiri istorice clasate. Ambulanța pentru Monumente Banat vrea să salveze noi obiective

Scris de Adriana Mit

În județul Timiș sunt 340 de monumente istorice clasate, conform Listei Monumentelor Istorice realizată în anul 2015. În realitate, numărul clădirilor cu valoare istorică este mult mai mare. Dintre acestea, 240 sunt monumente de arhitectură, cu excepția celor din Timișoara.

În condițiile în care nu puține dintre acestea au ajuns ruine, Ambulanța pentru Monumente Banat a intervenit, în anii precedenți, cu ajutorul voluntarilor, pentru a le pune în siguranță. Inițiatorii proiectului vor să continue aceste acțiuni și în anul 2022, astfel că îi întreabă pe locuitorii din județul Timiș ce monumente istorice ar dori să fie salvate.

Ce monument istoric al județului Timiș ai vrea să fie salvat? (…) Avem planuri mari și anul acesta pentru monumentele Timișului, dar până să vi le dezvăluim, suntem foarte curioși care sunt clădirile de patrimoniu ale județului pe care ați vrea să le salvăm împreună în anii ce urmează! Așteptăm răspunsurile voastre în comentarii, iar dacă aveți și o poză, o puteți împărtăși cu noi și toți iubitorii trecutului și patrimoniului nostru”, a transmis Ambulanța pentru Monumente Banat, pe Facebook.

Anul trecut, inițiatorii proiectului au reușit să pună în siguranță turnul bisericii din Ofsenița, clădire aflată în curs de clasare, să refacă porticul de acces al Depozitului de cereale din Giera și să înceapă activitățile premergătoare intervenției asupra Mausoleului Csávossy din Bobda.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu