Condeieri plugari și creatori populari din toată țara, așteptați la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara

Scris de Adriana Mit

Muzeul Satului Bănățean din Timișoara va găzdui, în acest sfârșit de săptămână, un eveniment important. Mai precis, în perioada 2 – 3 septembrie are loc cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Condeierilor Plugari.

Vă invităm la Muzeul Satului Bănățean la a XVII-a ediție a Festivalului Condeierilor Plugari din Banat, eveniment cu tradiție și continuitate, de șezători populare ca în vechime, cu vorbă în grai bănățean. Timp de două zile îi vom avea alături pe condeieri plugari din Banatul istoric și creatori populari din toată țara, împreună cu soliștii vocali Maria Garaș, Petru Panduru, Anuța Vlad, Georgian Schinteie, rapsodul popular Iosif Puschiță, Ion Bosioc, Elisabeta Bosioc. Evenimentul va fi întregit de sezătorile populare, momente vesele și discuții libere legate de Fenomenul condeierilor plugari. Mai exact, vă invităm la o sesiune de nostalgie culturală, în care trecutul frumos poate face la fel de frumos și prezentul”,  a informat instituția.

Iată programul evenimentului:

Sâmbătă, 2 septembrie:

Ora 10.00: Vernisarea expozițiilor de artă textilă, Elena Hăbășeascu și pictură Narcisa Liuț (Bocșa Montană, Caraș-Severin) în Sala Mare de la Casa Națională; vernisaj pictură, condeierii plugari Georgeta Groșescu , Provița de Jos, Prahova și Nicolae Galat, Reghin (Sala Mică) la Casa Națională

Ora 10.30: Deschiderea Festivalului; program artistic la Scena din interiorul Muzeului

Ora 16.00: Intâlnirea la Casa condeierilor

Ora 17.30: Sezătoare populară. Condeierii își citesc creațiile

Duminică, 3 spetmebrie

Ora 10.00: slujba religioasă la Biserica din Topla, la muzeu – Cântăreții condeieri cântă în strană

Ora 16.00: masă rotundă pe tema condeierii plugari de ieri și de azi. Dezbateri. Soluții. Propuneri.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu