Spectacol al stelelor căzătoare, inclusiv pe cerul din vestul țării

Scris de Adriana Mit

Românii sunt încurajați ca, începând din această noapte, să privească cerul dacă doresc să admire un spectacol cosmic. Potrivit reprezentanților Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București, cei care vor privi spre cer în această noapte și mâine noapte, vor vedea mai multe stele căzătoare decât în mod normal. Asta pentru că în această perioadă este activ curentul de meteori Lyride, iar în cele două nopți amintite se înregistrează maximul.

Planeta noastră trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde în atmosferă. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele observații fiind făcute de chinezi acum 2600 de ani (în anul 687 î.e.n.). Pentru a putea vedea meteorii nu aveți nevoie de instrumente astronomice. Trebuie doar să priviți înspre cer, așezați comod, timp de minim o oră, cândva între miezul nopții și răsăritul Soarelui. Nu trebuie să priviți într-o direcție anume, pentru că meteorii pot apărea în orice direcție. Cei ce cunosc constelațiile pot identifica locul de unde par că vin meteorii, acesta fiind situat undeva lângă steaua Vega, din constelația Lyra. Vega se va afla înspre orizontul nord-estic„, a informat Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Este de preferat ca observațiile să se facă din afara orașelor mari sau de la marginea lor, pentru că iluminatul public face ca majoritatea meteorilor să nu mai poată fi observați. Se estimează că se vor vedea aproximativ 20 de stele căzătoare pe oră, din locurile situate în afara orașului.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu