Se încearcă punerea în valoare a tuturor cetăților dacice din Munții Orăștiei

Scris de Adriana Mit
cetate dacica

Se fac pași concreți cu scopul punerii în valoare a tuturor cetăților dacice din Munții Orăștiei, județul Hunedoara.

Consiliul Județean Hunedoara a anunțat că, la sfârșitul lunii aprilie, a început acțiunea de clarificare a regimului juridic al celor patru cetăți dacice. Este vorba de Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Luncani-Piatra Roșie și Bănița.

Potrivit reprezentanților instituției, cu scopul clarificării regimului juridic al acestora, a fost încheiat un contract de servicii topografice. Aceste măsurători sunt necesare pentru ca CJ Hunedoara să poată prelua în administrare cele patru cetăți dacice, în acest moment acestea aflându-se în administrarea statului român.

Cetățile dacice Costești – Cetățuie, Costești – Blidaru, Luncani – Piatra Roșie și Bănița, aflate pe teritoriul județului Hunedoara, respectiv cetatea Căpâlna, situată în județul Alba, fac obiectul Legii nr. 23/2020 adoptată recent de Parlamentul României, prin care se prevede clarificarea regimului lor juridic, preluarea în administrare de către forurile județene în vederea protejării și valorificării celor cinci situri înscrise, alături de Sarmizegetusa Regia, în lista patrimoniului mondial UNESCO. În prezent, cele cinci cetăți dacice sunt neînregistrare în patrimoniul public al statului român. Conform noii legi, autoritățile județene au obligația să clarifice regimul juridic al cetăților prin inventarierea și înscrierea acestora în patrimoniul public al județului Hunedoara, respectiv al județului Alba„, a informat Consiliul Județean Hunedoara.

Până în acest moment, astfel de măsurători topografice au fost efectuate la cetatea dacică Costești-Cetățuie, iar în prezent se realizează la Blidaru. În zilele următoare, topografii vor urca pentru măsurători de specialitate și la cetățile dacice Piatra Roșie și Bănița.

Prin realizarea măsurătorilor topografice se au în vedere, în prima etapă, determinarea suprafețelor aferente zonei 1 și zonei 2, identificarea proprietăților prin suprapunerea cu schițele de carte funciară veche. Odată identificate suprafețele, se trece la etapa a II-a când vor avea loc discuții cu proprietarii – persoane fizice – sau urmașii acestora, cu asociațiile composesorale, agenții economici, instituțiile care au în administrare suprafețe de teren aflate în proprietatea publică a statului român, în vederea cedării dreptului de proprietate în favoarea Consiliului Județean Hunedoara și demararea procedurilor de expropiere pentru cauză de utilitate publică în cazul proprietarilor cu care nu se ajunge la o înțelegere concretă„, a detaliat CJ Timiș.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu