Potecă spre un loc de belvedere de unde pot fi admirate importante atracții din Hunedoara

Scris de Adriana Mit

Frumusețile naturale din județul Hunedoara vor putea fi mai ușor de admirat de către turiști, în viitorul apropiat. Asociația de Turism Retezat informează că implementează în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, în perioada 24 mai – 15 octombrie, un proiect de promovare a județului Hunedoara.

Proiectul se numește „Tinerii și valorile naturale din Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina„, iar în cadrul acestuia va fi realizată o potecă tematică spre un loc de belvedere, de unde vor putea fi admirate unele dintre cele mai înalte vârfuri din județ, iar accesul spre Cheile Băniței va fi îmbunătățit.

Concret, proiectul presupune, printre altele, realizarea unei poteci tematice pe traseul care face legătura dintre școala primară din Târsa, trecând pe lângă un fag secular, ajungând până la școala din Prihodiște, acum închisă. Aici va fi un loc de belvedere, ideal pentru a fi admirate vârfurile cele mai înalte de pe teritoriul Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, Valea Grădiștei, Munții Apuseni, Țara Hațegului și Parcul Național Retezat.

Totodată, va fi îmbunătățit accesul turistic în Cheile Băniței, cu plecare din drumul european E79, pe raza localității Bănița, care prin spectaculozitatea lor atrag, an de an, un număr tot mai mare de turiști. Astfel, la intrarea în traseu va fi montat un stâlp cu săgeată de direcționare. Pentru că traseul urmărește firul pârâului Bănița, este nevoie de construcția unui punct în care li se oferă turiștilor informații necesare parcurgerii traseului. Punctul de informare realizat va avea montat pe perete un panou informativ al traseului, care va cuprinde o hartă a parcului natural și o scurtă descriere a traseului și informații de bază despre aria naturală protejată.

Valoarea proiectului este de 29.013 lei.

Este dorința omului modern și conștient de amenințările cotidiene să trăiască într-un mediu sănătos, nepoluat. Este datoria noastră să facem acest lucru posibil, să ne unim eforturile localnici, turiști, voluntari, administratori de arii protejate și ONG-uri ca să ne bucurăm de frumusețile zonei, de peisajul natural și cultural extraordinar, să arătăm tuturor care sunt valorile reale ale zonei în care trăim”, a declarat Alexandru Bulacu, coordonator proiect.

Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina cuprinde între limitele sale șase dintre cele mai spectaculoase rezervații naturale și zone de interes turistic ale județului Hunedoara: Complexul carstic Ponorici-Cioclovina, Peștera Tecuri, Peștera Șura Mare, Cheile Crivadiei, Locul fosilifer Ohaba-Ponor, Dealul și Peștera Bolii și Platoul Vîrtoape. Totodată, aici se află siturile arheologice aflate în Patrimoniul UNESCO de la Sarmizegetusa Regia, Costești, Blidaru, Luncani-Piatra Roșie și așezările etnografice autentice din Platforma Luncanilor.

 

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu