Case din lut lângă Timișoara, în zona în care a fost descoperită o cetate unică în Europa

Scris de Adriana Mit

Consiliul Județean Timiș are în plan să atragă cât mai mulți turiști la Cornești, pentru a descoperi cea mai mare fortificație din Epoca Bronzului din Europa. Astfel, se intenționează reconstituirea uneia dintre porțile de intrare în fortificație, dar și realizarea unor case din lut, asemănătoare cu cele în care locuiau oamenii în urmă cu aproximativ 3.500 de ani pe aceste meleaguri.

Am avut o întâlnire cu directorul Muzeului din Berlin, alături de directorul Muzeului Național al Banatului legat de acest subiect. Cred că putem să punem în valoare această descoperire unică în acest peisaj temporal prin câteva elemente care ar putea să atragă public. Am descoperit aici câteva tipuri de vase, de așezări în perioada neolitică, am descoperit câteva urme de animale, inclusiv mamuți, care ar putea să fie foarte atrăgătoare, evident prezentate într-o formă care să suscite interesul publicului și de aceea putem să gândim o reconstituire a acelor așezări, așa cum au fost ele în perioada Bronzului târziu. Mă refer la case din lut, ați văzut Castelul Zânelor, ceva asemănător, doar că acolo este ficțiune, aici este realitate. Am dori să facem un punct muzeal la Cornești, ca primă fază, și să reconstituim una dintre porțile de intrare în această fortificație. Asta pentru anul 2023, iar ulterior să găsim formule să adăugăm în fiecare an câte ceva nou ca punct de atracție pentru turiști”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, în timpul unei vizite pe care a realizat-o ieri pe situl arheologic de la Cornești-Iarcuri.

Pentru a reuși să convingă un număr mare de turiști să vină la Cornești, ar putea fi organizate și spectacole sau festivaluri în care să aibă loc și reconstituiri istorice.

Nu este ușor să deschizi un sit arheologic către „consumul” publicului larg, dar încercăm acest lucru la Cornești-Iarcuri. Valurile de pământ ale fortificației au nevoie de protecție și scoatere din circuitul agricol deoarece agricultura intensivă le aduce daune ireparabile. Avem în județul nostru, o bijuterie de calibrul Stonehenge-ului, o locație unică în lume. Alături de Muzeul Național al Banatului, Consiliul Județean are în plan, pe termen lung, transformarea zonei în destinație turistică”, a adăugat Alin Nica.

Fortificația cu valuri de pământ de la Cornești este unică în Europa, fiind contemporană cu celebra cetate Troia. Cea mai mare fortificație preistorică din Europa are o suprafață impresionantă: 1.765 de hectare, aproape cât jumătate din Timișoara. Aceasta se află la aproximativ 20 de kilometri nord de Timișoara și este formată din patru incinte de apărare, dispuse pe aproape 32 de kilometri. De altfel, persoanele care ajung la Cornești – Iarcuri încă mai pot observa valurile de apărare a cetății preistorice.

 

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu