79 de ani de la introducerea „firobuzului” în Timișoara

Scris de Adriana Mit

Moment special sărbătorit astăzi la Timișoara. La data de 15 noiembrie 1942, capitala Banatului devenea primul oraș de pe actualul teritoriu al României în care a fost introdus troleibuzul ca sistem nou de transport public în comun.

Despre Fiat Marelli, primul model de troleibuz adus în orașul nostru, presa vremii spunea că excelează la capitolele viteză de deplasare, consum scăzut și silențiozitate, în comparație cu deja clasicul tramvai electric, care circula în Timișoara încă de la sfârșitul secolului XIX (1899)”, a informat Societatea de Transport Public Timișoara.

Prima linie de „troleu” a legat Gara de Nord de cartierele Iosefin și Elisabetin (Piața Nicolae Bălcescu), măsura aproape 3,5 kilometri, iar traseul a fost: Gara de Nord — bulevardul Republicii — bulevardul Regele Ferdinand I — bulevardul Mihai Viteazul — strada Ciprian Porumbescu şi retur.

Omnibuzul a fost precursorul troleibuzului, Sibiu fiind primul oraș din România în care acesta a circulat, începând cu anul 1904. 1939 este anul în care a fost introdus troleibuzul în Cernăuți, în prezent localitate de pe actualul teritoriu al Ucrainei, la vremea respectivă important oraș al României”, au explicat reprezentanții STPT.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu