Timișul va avea 110 kilometri de noi piste de biciclete! S-a semnat contractul

Scris de Adriana Mit

Vești excelente pentru iubitorii mersului pe două roți. În județul Timiș vor fi realizate, în perioada următoare, aproape 110 kilometri de noi piste de biciclete, cu bani europeni.

Ministerul Dezvoltării anunță că alături de Ministerul Mediului, primele șapte contracte de finanțare prin PNRR, prin componenta „C 11 – Turism și cultură”, au fost semnate miercuri. Contractele de finanțare, în valoare totală de aproape 207 milioane lei, vizează realizarea a 426 kilometri de trasee cicloturistice pe digurile cursurilor de apă administrate de Administrația Națională ”Apele Române”, prin structurile teritoriale ale acesteia, respectiv Administrațiile Bazinale de Apă Banat, Crișuri, Jiu, Mureș și Olt. Aceste diguri sunt intabulate și se află în proprietatea publică a statului român.

Traseele de cicloturism vor permite României să participe și să contribuie la reconfigurarea rețelei europene de trasee EuroVelo și a diverselor trasee cicloturistice internaționale. Astfel, se va dezvolta ecoturismul și se va încuraja utilizarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ”, a precizat Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.

Prin această investiție România are șansa să devină, în scurt timp, un reper semnificativ pe harta europeană a cicloturismului. Deoarece acesta este unul dintre cele mai sustenabile moduri de a face turism, am decis să ne implicăm și să punem la dispoziție peste 420 km de diguri aflate în patrimoniul ANAR, pe coronamentele cărora se vor construi noile piste pentru biciclete. Obiectivul este acela de a asigura conectivitatea rețelei de peste 3.000 km de trasee cicloturistice pe care România le va construi cu finanțare din PNRR. Până acum au fost intabulate toate digurile care vor beneficia de investiții și ne aflăm în faza de realizare a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic. Licitațiile pentru lucrări vor fi lansate în a doua parte a anului”, a subliniat Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Traseele cicloturistice vor străbate unități administrativ-teritoriale din județele Arad (29,08 km), Bihor (180,20 km), Dolj (25,30 km), Harghita (45,05 km), Mureș (34 km), Satu Mare (4,09 km) și Timiș (108,37 km).

În perioada următoare, Ministerul Dezvoltării va încheia și contracte de finanțare cu autorități ale administrației publice locale care au depus cereri de finanțare pentru realizarea unor trasee mixte, în vederea creșterii accesibilității zonelor turistice, valorificând, în mod sustenabil, elementele de patrimoniu și peisaj natural și cultural.

Cu un buget de 247,5 milioane de euro, în cadrul acestei componente, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va asigura amenajarea a 3.000 kilometri de trasee cicloturistice.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu