Unul dintre cele mai frumoase vârfuri din Carpați este Retezat, care este căutat de un număr mare de iubitori ai drumețiilor montane. Vârful Retezat se află la o înălțime de 2.482 de metri în Masivul Retezat, în județul Hunedoara.
Drumeția până la acest vârf durează aproximativ patru ore, dar odată ajunși pe Retezat nu veți regreta. Asta pentru că oferă panorame superbe. Cu puțin noroc, dacă este o zi mai închisă, veți avea și norii la picioare.
Cel mai scurt traseu spre Vârful Retezat pornește din stațiunea montană Râușor, chiar la baza pârtiei de schi, urmând banda roșie. Cei de la Parcul Național Retezat au pregătit și un traseu mai special, al „curioșilor”, ca alternativă pentru a ajunge în vârf.
La început, veți traversa o pădure de conifere, apoi apar tufe dese de jnepeni. Într-o căldare mică, puteți face o mică oprire la Lacul Ștevia, dacă vă abateți 20 de minute de la traseul spre vârf. Cea mai grea porțiune din traseu începe de la Lacul Ștevia spre Vârful Retezat. Asta pentru că veți avea sub picioare doar bolovani, iar urcarea este destul de abruptă.
Puteți face o mică oprire la Șaua Lolaia, aflată la o înălțime de 2.215 metri, de unde aveți parte de priveliști spectaculoase. După aproximativ o jumătate de oră de urcat, se ajunge pe Vârful Retezat. Structura plată la vârf dă senzația că ar fi un munte retezat, fapt ce a dat naștere la numeroase legende și basme populare.
Vârful Retezat este al treilea cel mai înalt din Munții Retezat, după Peleaga (2.509 metri) și Păpușa (2.508 metri).
Dacă nu știți cum să ajungeți la acest obiectiv sau nu aveți cu ce, din Timișoara și din Arad se organizează frecvent excursii de către Mircea Zăhan, un tânăr care promovează frumusețile din România.