La pas prin toată povestea Rudăriei. Traseul morilor de apă, finalizat cu ajutorul voluntarilor

Scris de Adriana Mit

Turiștii care ajung la Rudăria, în județul Caraș-Severin, pot descoperi, la pas sau cu bicicleta, toate cele 22 de mori de apă. Cu ajutorul voluntarilor, Asociația „Acasă în Banat” va finaliza, în aceste zile, traseul turistic al morilor de apă, care se întinde pe o distanță de șase kilometri.

Inaugurarea traseului va avea loc duminică, 19 septembrie, de la ora 11.00, la finalul celei de-a treia etape de intervenție a voluntarilor, în cadrul proiectului „Hai la Rudăria!”.

Vă provocăm să descoperiți și voi de ce ne-am îndrăgostit iremediabil de morile de apă. Pentru că totul a pornit de aici, de la Eftimie Murgu. De la legendele morilor de pe vale, până la Micloșoanea, cu podețul ei din lemn, de la Prundulea cu rațele ei, până la Brușoanea cocoțată pe furcile ei de lemn, de la Vlăgioanea cu cheia ei antică, până în capăt, la Moara din Țarină. Toate merită descoperite, una câte una. Ne-am îndrăgostit de la mirosul de făină pe care îl regăsești în fiecare moară, de apa care curge molcom printre case și grădini, de coleșa cu brânză friptă și gustul lor inconfundabil”, transmite Asociația „Acasă în Banat”.

Pe lângă amenajarea traseului turistic al celor 22 de mori de apă de la Rudăria, au fost realizate marcaje și hărți și au fost montate plăcuțe informative, pentru ca drumeții să ajungă mai ușor la aceste obiective.

Proiectul „Hai la Rudăria!” este finanțat de Fundatia Orange cu suma de 35.000 lei, prin intermediul „Susține un ONG!”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale.

 

 

 

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu