În Banat a înflorit laleaua pestriță, o specie pe cale de dispariție FOTO

Scris de Adriana Mit

Peisaj parcă desprins din povești, în această perioadă, într-o zonă din Banat, la început de primăvară. Turiștii care ajung în Rezervația Naturală Lunca Pogănișului, aflată în județul Timiș, pot admira laleaua pestriță, o specie pe cale de dispariție, care a înflorit deja.

În urma deplasării de cercetare pe teren din data de 11.03.2021 (parte a activității de inventariere și monitorizare multianuală a speciilor rare și periclitate de plante și animale din zona Banatului, desfășurate de Secția Științele Naturii a MNaB), am surprins câteva cadre cu începutul înfloririi acestei splendide și emblematice specii pentru Banat, monument al naturii, la Rezervația Naturală Lunca Pogănișului. Aflată pe teritoriul comunelor Tormac și Sacoșu Turcesc, cu o suprafață protejată de 75.50 ha, Rezervația Naturală Lunca Pogănișului a fost înființată încă din anul 1974 special pentru a ocroti laleaua pestriță și habitatul în care crește aceasta (păduri de luncă cu stejar pedunculat)„, a informat Muzeul Național al Banatului.

Potrivit reprezentanților instituției, în momentul de față, din cercetările făcute de specialiștii Muzeului Național al Banatului s-a constatat că populația lalelei pestrițe este grav afectată de activitățile umane, în special de tăierile masive de arbori din interiorul rezervației, suprapășunatul cu oi și depozitarea ilegală a deșeurilor menajere. Astfel, în prezent mai sunt doar câteva sute de exemplare, majoritatea regăsindu-se în zonele cele mai izolate ale rezervației timișene.

Foto: Facebook Muzeul Național al Banatului

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu