Să ne bucurăm de cer! O stea uriașă roșie poate fi văzută cu ochiul liber

Scris de Adriana Mit

Cei de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București ne recomandă să admirăm cerul și în această săptămână. Asta pentru că vom avea ce vedea.

Printre altele, în această perioadă se pot observa câteva stele strălucitoare, aflate la orizont în jurul orei 22.00. Pentru a le vedea trebuie să aveți orizontul liber, ceea ce puteți găsi într-un parc sau pe câmp.

Cea mai spectaculoasă dintre acestea este Antares, o stea gigantă roșie, aflată pe moarte, situată la 604 ani lumină depărtare. Această stea strălucitoare, de culoare galben-portocaliu, poate fi văzută dacă priviți înspre sud-vest, chiar deasupra liniei orizontului.

Diametrul său este imens, de 800 de ori mai mare decât al Soarelui. Pentru că este imensă, Antares este mai rece decât Soarele, având „numai” 3.500 grade la suprafață”, a informat Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Următoarea stea se află înspre vest. Este tot aproape de orizont și se numește Arcturus din constelația Bootes (Boarul). Arcturus se află mult mai aproape decât Antares, la numai 37 de ani lumină depărtare. Este a patra stea ca strălucire de pe cer și este de 25 de ori mai mare decât Soarele.

Mergând înspre nord se observă Capella, o altă stea strălucitoare. Lumina emisă de Capella face 42 de ani până ajunge la Terra.

Când o priviți imaginați-vă că acolo se află de fapt două stele foarte apropiate una de alta, care se rotesc în jurul centrului comun de masă. Fiecare dintre aceste două stele sunt duble la rândul lor, așa că steaua este de fapt cvadruplă. Ultima stea strălucitoare aflată la orizont este Fomalhaut din constelația Piscis Austrinus, care se află înspre sud. Fomalhaut se află la 25 de ani lumină depărtare, lumina care vă intră anul acesta în ochi fiind emisă de stea când pe Terra era anul 1998. Este o stea de două ori mai mare decât Soarele care are în jurul ei un disc de praf și o planetă”, mai aflăm de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

În această săptămână, pe cer se află două planete strălucitoare: Jupiter, în Aries, și Saturn, în Aquarius.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu