Peisaje alpine de vis de pe Vârful Peleaga, cel mai înalt din Retezat FOTO

Scris de Adriana Mit

Parcul Național Retezat, aflat în zona de vest a țării, este unul dintre cele mai frumoase din țară. Așa că atrage ca un magnet turiști pasionați de drumeții montane, atât din țară, dar și din străinătate.

De altfel, în fiecare weekend cu vreme bună din luna septembrie, aproximativ 500 de vizitatori au intrat în acest parc național. Majoritatea celor care ajung aici au ca obiective două atracții deosebite: Lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din România, aflat la o altitudine de 2.040 metri, și Vârful Peleaga, cel mai înalt din Munții Retezat, cu o înălțime de 2.509 metri.

Pe traseu, turiștii au parte de priveliști alpine cum nu mai găsesc în România. Asta pentru că printre piscurile înalte, le încântă privirile lacuri glaciare deosebit de frumoase. De altfel, Parcul Național Retezat mai este supranumit și „Tărâmul cu Ochi Albaștri”, datorită celor peste 80 de lacuri glaciare, toate fiind alimentate de zăpada topită de pe crestele munților.

Revenind la Vârful Peleaga, acesta este al șaptelea vârf muntos din România. Cea mai importantă cale de acces spre Lacul Bucura este de pe şoseaua Haţeg – Caransebeş, în județul Hunedoara, prin Clopotiva. Drumul trece și peste barajul Gura Apelor, cel mai mare baraj de anrocamente din România. Imediat după baraj este intrarea în Parcul Național Retezat, iar de aici drumul este forestier până la Poiana Pelegii, pe o porțiune de aproximativ 20 de kilometri. Așadar, mai ales dacă sunteți cu mașină mică, trebuie să circulați cu grijă pe această porțiune.

Din acest loc, începe aventura pe jos în Retezat. Turiştii au de urcat pe munte aproximativ două ore până la Lacul Bucura, urmând traseul marcat cu bandă albastră. Odată ajunși la acest lac glaciar, drumeții sunt încântați de peisajele alpine spectaculoase. În lunile calde, zeci de corturi sunt instalate la Lacul Bucura, pentru că de aici se pot realiza o mulțime de trasee prin Retezat. Mai mult, la Lacul Bucura se află și un refugiu Salvamont, de unde în timpul sezonului estival salvamontiștii sunt pregătiți să intervină în cazul unei urgențe. Lângă lac se găsește și un izvor de apă. Totodată, în zonă au fost montate și două toalete ecologice.

De la Lacul Bucura apar indicatoarele spre Vârful Peleaga, urmând marcajul cu cruce galbenă, pe care se ajunge după o urcare de cel mult două ore. Traseul nu este unul ușor, având în vedere faptul că sunt multe zone în care turiștii sunt nevoiți să calce pe stânci, unele ascuțite. Dar merită tot efortul. Pe Vârful Peleaga ai impresia că ești mai aproape de cer. În zilele senine, cu câțiva nori, aceștia par atât de joși, încât îți imaginezi că parcă i-ai putea atinge. De pe acest vârf te poți bucura de frumusețea unică a Parcului Național Retezat, cu zecile sale piscuri și lacuri glaciare superbe.

La aproximativ o oră și jumătate de mers pe jos de Vârful Peleaga se află și Vârful Păpușa (2.508 metri), al doilea cel mai înalt din Munții Retezat. La întoarcerea spre Poiana Pelegii am ales traseul marcat cu punct albastru, care trece pe lângă Tăul Ghimpele. Deși este început de toamnă, încă am mai întâlnit bujori de munte colorați în roz, dar și afine.

 

 

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu