Vom admira Timișoara de la o înălțime de 45 metri. Turnul de apă din Iosefin va fi revitalizat

Scris de Adriana Mit

Unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Timișoarei va fi pus în valoare până în anul 2023, când orașul va deține titlul de Capitală Culturală Europeană. Este vorba de turnul de apă din cartierul Iosefin, care va fi revitalizat în cadrul unui proiect finanțat din fonduri norvegiene lansat astăzi.

Valoarea totală a proiectului este de aproape unsprezece milioane de lei, din care 7,3 milioane de lei provin din Granturile SEE 2014 – 2021, prin Programul Ro-Cultura.

În cadrul acestui proiect, vor avea loc o serie de intervenții pentru realizarea de spații expoziționale și pentru evenimente culturale. De asemenea, la parter va funcționa și o cafenea, iar la ultimul nivel al turnului de apă, la o înălțime de 45,5 metri, va fi amenajat un punct de belvedere.

În mare, va fi dărâmat acest zid, va fi realizată o rampă care va înconjura turnul. Pe acest traseu de rampă va fi un spațiu expozițional exterior, unde se va putea expune și vor putea avea loc evenimente culturale în aer liber. Va fi construit și un mic corp administrativ. Apoi rampa ajunge la nivelul de intrare, aici vor fi realizate niște gradene. Din punct de vedere structural, turnul este într-o condiție foarte bună, vor fi realizate lucrări de reabilitare din punct de vedere al finisajelor. Cea mai mare modificare este introducerea unui lift în interior, care să ne ducă la cele trei nivele, primele două în rezervor, acolo va fi un spațiu expozițional, un foaier, și sus va fi un mic spațiu de belvedere, unde va fi instalată și o lunetă telescopică și se poate vedea Timișoara la 360 de grade„, a declarat Roxana Canceal, de la Direcția de Dezvoltare a Primăriei Timișoara, în cadrul evenimentului de lansare a proiectului.

Potrivit primarului Dominic Fritz, lucrările ar trebui finalizate până la sfârșitul anului viitor.

Astăzi vrem să prezentăm unul dintre proiectele de infrastructură culturală majore pentru următorii ani. Suntem în Iosefin și aici este turnul de apă, este al doilea turn de apă, din câte am înțeles, după cel din Fabric. Acesta este fratele geamăn, construit în 1913 – 1914. Are peste 100 de ani și eu, să fiu sincer, sunt foarte impresionat de cum au reușit strămoșii noștri să construiască ceva ce avea o utilitate foarte clară totuși cu o estetică și cu o frumusețe aparte. Acest proiect face parte dintr-o strategie de reconversie a spațiilor industriale din Timișoara pentru cultură, de a pune la disponibilitatea comunității spațiile nefolosite din Timișoara. Mă bucur foarte mult că acest proiect va fi gata fix când vom fi Capitală Culturală a Europei, în 2023. Acum așteptăm proiectul tehnic, apoi vom da drumul la licitația de execuție. Probabil în toamnă vom putea să începem cu execuția și atunci la sfârșitul anului viitor ne așteptăm că vom putea să deschidem acest turn„, a afirmat primarul Timișoarei.

La finalul lucrărilor, revitalizarea monumentului istoric va fi realizată printr-o serie de activități cu scop educativ și de informare, organizate de Asociația Prin Banat. Printre acestea se numără tururi și vizite de șantier pentru studenții de la facultățile de profil, pentru a observa procedurile și tehnicile din cadrul procesului de restaurare. Va fi realizat și un eveniment de proiecții 3D pe monumentul istoric, în vederea familiarizării publicului cu proiectul. Vor fi realizate sesiuni de cercetare care se vor concretiza într-o expoziție permanentă dedicată monumentului, în expoziții temporare și se va realiza un model tridimensional dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere.

De asemenea, se dorește promovarea și susținerea comunității locale de artiști, prin organizarea unei serii de activități artistice-culturale și de recreere, printre care: teatru, muzică, film, simpozioane, expoziții, dar și numeroase ateliere dedicate tuturor categoriilor de vârstă. Ca mecanism contemporan de activare a spațiilor alternative, va fi amenajat un spațiu de tip muzeal dedicat cafelei și o mini-cafenea tematică.

Capacitatea maximă a Turnului de Apă este de 70 de persoane.

 

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu