Timișorenii care se plimbă prin centrul orașului, mai precis pe str. Vasile Alecsandri, care leagă Piața Libertății de Piața Unirii, pot admira una dintre cele mai frumoase clădiri din capitala Banatului. Imobilul se află pe str. Vasile Alecsandri, nr. 1, și a fost transformat în spațiu cultural după ce Primăria Timișoara a investit aproape șapte milioane de lei în reabilitarea lui.
„De la hanul „La două chei de aur”, la Cancelaria de Război, la clădirea anostă din timpul comunismului și acum la unul dintre cele mai frumoase spații culturale ale orașului, aceasta a fost devenirea clădirii de pe str. Alecsandri nr. 1, în ultimii aproape 300 de ani. Un spațiu care va găzdui atât de multe sentimente frumoase, în primul rând„, a scris viceprimarul Timișoarei Dan Diaconu, pe Facebook.
Clădirea a fost construită în secolul al XVIII-lea, însă a ajuns o ruină. În ultimii ani, cu bani din bugetul local au fost realizate o serie de lucrări complexe, care au ajuns la final în această toamnă.
„Clădirea de pe str. Vasile Alecsandri, nr. 1, a fost supusă unor lucrări complexe de păstrare a foarte puțin din clădirea veche și construire de etaje noi. A ieșit o clădire minunată, care este în topul restrâns al celor mai frumoase clădiri din oraș. Această clădire, în urmă cu ceva vreme, a fost practic o ruină. Clădirea a fost construită în secolul al XVIII-lea. De-a lungul timpului, a avut diverse funcțiuni, una de han și apoi a fost sediu al Cancelariei de Război. Ea a ajuns într-o stare de degradare foarte accentuată. Expertizele au arătat că nu poată fi păstrată decât fundația, parterul și o mică parte din planșeul de deasupra parterului. Am insistat să se aprobe adăugarea unui etaj, pentru a aduce clădirea la regimul de înălțime al acelei porțiuni de pe str. Vasile Alecsandri. Au fost lucrări foarte grele de consolidare, demisolul a fost dus cu 1,8 metri mai adânc decât era și apoi s-au amenajat spații foarte largi„, a precizat Nicolae Robu, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.
Primarul Timișoarei a explicat că în această clădire vom avea „un lăcaș dedicat culturii”. De altfel, ieri, după inaugurarea spațiului cultural, a și avut loc o primă expoziție, de artă plastică.
„Curtea este și ea superbă și poate găzdui și ea diverse evenimente culturale, gen cafenele culturale, mici concerte, expoziții de artă plastică în aer liber, teatru. Ne mândrim cu această clădire, este una dintre cele mai frumoase ca aspect pe care orașul le are”, a adăugat Nicolae Robu.