Un vultur sur, specie dispărută în România, descoperit în Timiș epuizat de oboseală. Cum a fost salvat FOTO

Scris de Adriana Mit

Gest demn de toată lauda făcut de angajați ai Parcului Natural Lunca Mureșului. Aceștia au salvat un vultur sur, epuizat de oboseală, care a fost descoperit lângă localitatea Periam, din județul Timiș.

Potrivit Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, după câteva încercări de a-l prinde, biologul parcului a reușit să-l imobilizeze și să-l ducă la un cabinet veterinar pentru a-i evalua starea de sănătate. Ulterior acesta a ajuns la Târgu-Mureș și până se întremează, este supravegheat și îngrijit de persoane specializate în fauna sălbatică.

Prezența lui pe teritoriul Parcului Natural Lunca Mureșului este totuși senzațională, atât prin faptul că preferă zonele muntoase, cât și pentru că este o specie dispărută din țara noastră. Având o lungime de aproximativ 100 centimetri și anvergura aripilor de până la 265 centimetri, vulturul sur (Gyps fulvus) tăiește în Asia, sudul Europei și nordul Africii, iar în România, din păcate, fiind declarat dispărut de cel puțin 70 de ani.  Vulturul sur este necrofag și are un rol foarte important din punct de vedere sanitar„, a informat Romsilva, pe Facebook.

Parcul Natural Lunca Mureșului, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în vestul țării, pe teritoriul județelor Arad și Timiș. Are o suprafață de 17.455 de hectare, de-a lungul râului Mureș. Acest parc natural aflat în vestul țării este un important loc de cuibărire pentru aproximativ 200 de specii de păsări, multe din ele strict protejate.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu