Trenurile vor circula doar în weekend pe cea mai spectaculoasă cale ferată din România, aflată în Banat

Scris de Adriana Mit

Vești proaste pentru turiști! CFR Călători anunță că, în perioada 13 ianuarie – 17 aprilie, trenurile vor circula pe calea ferată Oravița – Anina, din județul Caraș-Severin, doar în weekend.

Această cale ferată, supranumită și „Semmeringul Bănățean”, este cea mai veche cale ferată montană din România.

Revoltată de această decizie, Asociația Euroland Banat a decis să trimită o scrisoare deschisă ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, căruia îi solicită să păstreze zilnic circulația feroviară pe ruta Oravița – Anina.

Domnule Sorin Grindeanu, calea ferată Oravița – Anina, prima cale ferată montană și cea mai spectaculoasă de pe teritoriul României, riscă să fie închisă în timpul săptămânii, în perioada de iarnă, după 13 ianuarie 2025, printr-o nouă decizie arbitrară a companiei CFR Călători. Din păcate, la fel ca și în 2019 și 2021, CFR Călători reia, sub o nouă formă, dorința de închidere și, implicit, distrugere a acestui tronson, recunoscut și promovat de CFR Călători ca fiind o cale ferată turistică, dar pe care se va circula, de luni, în perioada 13.01.2025 – 17.04.2025, doar în weekend, iar în timpul săptămânii nu va circula. CFR Călători propune ca doar după data de 17.04.2025 trenul să circule zilnic. Revoltător”, a transmis ONG-ul.

Calea ferată Oraviţa – Anina este cea mai veche cale ferată de munte de pe teritoriul actual al României, fiind dată în funcţiune la data de 15 decembrie 1863. Supranumită „Semmeringul bănăţean”, este una dintre cele mai frumoase şi impresionante linii de cale ferată de munte din sud-estul Europei. „Drumul de fier” are 14 tunele săpate în stânca muntelui şi zece viaducte peste văi adânci.

Cu o lungime de 33,4 kilometri, bătrâna cale ferată urcă – de la 218 metri altitudine (Oraviţa), la 558 metri (Anina), cu o diferenţă de nivel de 340 metri, – o pantă de înclinare de 20% şi curbe cu raze strânse (114 metri). Calea ferată ocolește Munții Aninei prin Valea Jitinului peste care este și cel mai grandios viaduct, Viductul Jitin, înalt de 35 metri și lung de 230 metri, având inci deschideri.

Pe lângă frumusețea peisajului, originalitatea traseului și spectaculozitatea lucrărilor tehnice, calea ferată Oravița-Anina este singura legătură pentru multe dintre comunitățile din Valea Carașului. Ea are un rol major atât pentru legătura dintre Oravița și Anina, cât și pentru comunele și satele situate pe acest traseu.

Trebuie să accentuăm faptul că dispariția acestui obiectiv turistic de importanta națională, va duce la pierderi inestimabile, pe termen lung, pentru orașele Anina, Oravița și întreaga zonă, ce încearcă să își revină economic prin turism. (…) Considerăm că păstrarea integrității sitului ca monument istoric și a siguranței de călătorie pe calea ferată se pot îndeplini, în primul rând, prin menținerea traficului feroviar zilnic pe ruta Oravița – Anina și, binențeles, printr-un program de întreținere și punere în valoare a Semmeringului bănățean. Din aceste motive vă solicităm dumneavoastră, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și SN CFR SA (CFR Călători, CFR Infrastructură etc.) păstrarea și pe mai departe a unei curse zilnice regulate de călători pe calea ferată Oravița – Anina și retur, menținerea acesteia conform celor prevăzute în noul Mers al trenurilor (cu valabilitate începând cu data de 15.12.2024) pentru ca locuitorii zonei să dispună de un mijloc de transport, iar turiștii să se poată bucura de frumusețea peisajelor din Munții Banatului! Bineînțeles, susținem și componenta turistică vizată de CFR Călători, această cursă zilnică putând fi oricând suplimentată cu alte curse de garnituri turistice în funcție de nevoi”, a explicat Andrei Szabo, președintele Asociației Euroland Banat.

Foto: Banatul Montan

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu