Punct de observație pentru admirarea păsărilor din Lunca Begăi, la Timișoara

Scris de Adriana Mit

Zece proiecte inedite, care se vor desfășura la Timișoara, vor primi finanțare în cadrul programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. Printre acestea se numără și o inițiativă în cadrul căreia se va realiza un punct de observație a păsărilor din Lunca Begăi.

Programul este coordonat de Federația Fundațiilor Comunitare din România, finanțat de Lidl România, cu peste 1,2 milioane de lei, și implementat în cinci orașe din țară. În capitala Banatului programul dispune de 246.000 lei și este implementat de Fundația Comunitară Timișoara, care a desemnat primii câștigători.

Astfel, la Timișoara concursul de proiecte a fost lansat pe data de 19 mai și lau concurat unsprezece aplicanți cu idei din cele mai diverse de îmbunătățire a spaţiului comun, reconectare şi educaţie. Dintre acestea, șase proiecte urmează să fie susţinute integral, iar patru parțial, cu granturi în valoare totală de 246.000 lei. Un proiect este pe lista de rezervă.

Astfel, Asociaţia INTERSECT, prin proiectul „Stop risipa alimentară!” va dezvolta activități de învățare non-formală în spații publice și private pe tema reducerii risipei alimentare.

Proiectul „Detectivii biodiversității urbane” propus de Asociaţia Diaspora Locală doreşte să conecteze oamenii din oraș cu natura urbană printr-o serie de intervenții științifice și artistice.

Grupul de iniţiativă NOI în Traian va transforma Piaţa Traian în scenă pentru evenimente de teatru comunitar şi participare în designul de mobilier urban care să revigoreze acest spațiu urban îndrăgit și să re-imagineze un viitor al bunăstării, bazat pe punerea în valoare a patrimoniului.

Fundaţia Aquademica, prin proiectul „Lunca naturală urbană Bega”, își propune cartarea științifică a biodiversității pe Canalul Bega, pe secțiunea Ghiroda-Plopi, crearea de puncte de observație și antrenarea locuitorilor în activități de tip „citizen science” care să îi reconecteze cu natura. „Proiectul Lunca naturală Bega va aduce un colț de natură aproape de cei iubesc apa și biodiversitatea. Lunca Begăi din zona Ghiroda-Plopi, în amonte de stația de tratare a apei Bega va fi cartată, iar observatorii de păsări profesioniști și amatori precum și iubitorii naturii vor putea să se bucure de această mică minune, observând de la distanță, dintr-un punct special amenajat”, au informat inițiatorii proiectului.

Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale, prin proiectul „IoseFIM – Aducem Comunitățile din Iosefin Împreună”, se va implica în dinamizarea socio-culturală a cartierului Iosefin, în special a parcului multifuncțional din apropierea fostei platforme Solventul și reconectarea locuitorilor prin „șezători urbane”. Grupul de iniţiativă Croșetăm povești și poduri vor înfrumuseţa podul pietonal de peste Bega şi vor coagula în jurul Parcului Uzinei de apă o comunitate deschisă, bazată pe colaborare.

Acestea, dar şi multe alte activităţi incluse în proiecte se vor desfășura în perioada 15 iulie 2021 – 31 decembrie 2022, pe raza municipiului Timişoara, toate având ca scop îmbunătăţirea calităţii vieții locuitorilor oraşului. Alte patru organizații și grupuri de inițiativă vor fi susținute să deruleze activități conexe proiectelor finanțate.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu