Parcul Național Retezat, locul care adăpostește 13 specii de lilieci VIDEO

Parcul Național Retezat, aflat în județul Hunedoara, este nu doar locul în care pot fi admirate zeci de lacuri glaciare, ci și numeroase specii de animale și păsări.

Printre acestea se numără și 13 specii de lilieci, care s-au adăpostit în acest colț de rai din vestul țării datorită habitatelor diverse și prezenței peșterilor din Retezatul Calcaros.

Recent, în cadrul unui proiect finanțat cu bani europeni, a fost realizat un scurt documentar despre liliecii din Parcul Național Retezat, în vederea conștientizării publicului și promovării valorilor naturale aferente ariilor protejate.

Datorită habitatelor diverse și prezenței peșterilor din Retezatul Calcaros, Parcul Național Retezat adăpostește 13 specii de lilieci. Șase specii de lilieci sunt de interes comunitar, fiind protejate la nivel european prin Directiva habitate: Liliacul cârn, liliacul mediteranean cu potcoavă, liliacul mare cu potcoavă, liliacul mic cu potcoavă, liliacul comun, liliacul comun mic. Pe perioada verii, liliecii formează colonii de naștere și creșterea puilor. Iarna, când liliecii formează colonii de hibernare, este o perioadă sensibilă din viața acestora, cel mai mic deranj punându-le viața în pericol. Toate speciile de lilieci din România sunt protejate de lege, indiferent dacă se află în interiorul sau exteriorul ariilor protejate”, sunt informațiile care se regăsesc în filmuleț.

Parcul Național Retezat este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Parcul are o suprafață de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare din acestea fiind în zone de protecție strictă sau integrală. Aici trăiesc 108 specii de păsări și pot fi găsite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice.
Parcul Național Retezat asigură un echilibru al faunei și toate condițiile de hrană, liniște și adăpost pentru numeroase specii, precum ursul, lupul sau râsul, capra neagră, cerbul, căprioara sau mistrețul. Pe raza parcului sunt 80 de lacuri și tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din țară, și Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România„, a informat Romsilva.

Liliecii din Parcul Național Retezat, documentar realizat în cadrul unui proiect european

🆕 Liliecii din Parcul Național Retezat National Park, documentar realizat de colegii noștri în cadrul unui proiect european, în vederea conștientizării publicului și promovării valorilor naturale aferente ariilor protejate.✅ Filmul a fost realizat în cadrul Proiectului “Întărirea capacității pentru managementul adaptativ al capitalului natural din ariilor protejate Parcul Național Retezat împreună cu siturile Natura 2000 suprapuse parțial – ROSCI0217 Retezat și ROSPA0084 Munții Retezat”ℹ️ Parcul Național Retezat National Park, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a #Pădurilor – #Romsilva, este situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara.ℹ️ Parcul are o suprafață de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare din acestea fiind în zone de protecție strictă sau integrală.Aici trăiesc 108 specii de păsări și pot fi găsite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice.ℹ️ Parcul Național Retezat asigură un echilibru al faunei și toate condițiile de hrană, liniște și adăpost pentru numeroase specii, precum ursul, lupul sau râsul, capra neagră, cerbul, căprioara sau mistrețul.ℹ️ Pe raza parcului sunt 80 de lacuri și tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din țară, și Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România.*****ℹ️ 🇬🇧 Incredible video presentation of the bats that live in the caves of #Retezat National Park, The video was launched for the celebration of the International Bat Day #Romania #DezvoltareDurabilă #ConteazăPentruViitor #AriiProtejate #Retezat #Păduri

Publicată de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva pe Luni, 7 septembrie 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *