Parcul Botanic, iluminat public pentru prima oară. Accesul interzis timp de două luni

Scris de Adriana Mit

Pentru prima oară, Parcul Botanic va fi iluminat public. Lucrările încep de săptămâna viitoare, astfel că accesul publicului va fi interzis timp de două luni.

Lucrările în Parcul Botanic, în cadrul proiectului cu finanțare europeană de realizare a iluminatului public, intră în execuție și vor fi finalizate la începutul anului viitor. Pentru siguranța cetățenilor, de luni, 22.08.2022 până în 28.10.2022, constructorul care execută lucrările în Parcul Botanic va închide total accesul public pentru a efectua săpăturile necesare”, a informat Primăria Timișoara.

Proiectul prevede instalarea a 219 stâlpi de iluminat public și extinderea sistemului de iluminat pe o lungime de 3.400 de metri liniari. Lucrările vizează realizarea unei rețele electrice subterane, alimentarea rețelei electrice nou proiectate, montarea stâlpilor de susținere a corpurilor de iluminat, montarea corpurilor de iluminat pietonal și implementarea unui sistem de telegestiune cu estompare la nivel de punct luminos.

Corpurile de iluminat vor fi de tip felinar și distribuie lumina descendent. Partea de sus a acestora va fi obturată, reducând poluarea luminoasă. Fiecare dintre acestea este prevăzut cu sistem de reglare a intensității luminii atât pentru reducerea consumului de electricitate, cât și pentru a nu perturba biodiversitatea mediului natural în care sunt amplasate. Sunt prevăzute două alei principale cu iluminare mai intensă, unde corpurile de iluminat dirijează circulația dinspre accesul principal în Grădina Botanică spre cele două accese complementare, iar în restul parcului, iluminatul este diminuat. Acesta poate fi reglat în funcție de datele din teren – de exemplu, dacă într-un arbore se află un cuib al unei păsări, atunci se poate diminua intensitatea luminii, separat, pentru corpul de iluminat din proximitate”, au mai transmis reprezentanții instituției.

Valoarea totală a contractului este de aproximativ 2,4 milioane de lei, cu TVA inclus. Termenul de execuție este de șase luni, lucrările fiind realizate de Elby Energy Projects SRL. Proiectul este finanțat cu bani europeni în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu