Astăzi, în a treia joi a lunii noiembrie, este marcată „Ziua naţională fără tutun”, ce are drept scop conștientizarea pericolului la care se expun cei care aleg să fumeze. Iar statisticile, potrivit reprezentanților Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, nu sunt deloc îmbucurătoare. În fiecare an, peste 700.000 de oameni se sting din cauza afecțiunilor cauzate de fumat, consumul de tutun reprezentând principala cauză de îmbolnăvire și moarte prematură în Europa.
Dacă ne referim la România, potrivit Eurobarometrului, realizat de Comisia Europeană, sunt peste 5,5 milioane de fumători, dintre care mai mult de cinci milioane fumează zilnic.
„Din păcate, s-a observat o creștere a interesului tinerilor față de produsele care conțin tutun. Astfel, putem spune că au apărut două noi categorii, cea a consumatorilor de tutun care vapează țigara electronică și cea a celor care consumă produsele de tutun încălzit”, spune pneumologul Monica Marc, din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara.
Anul 2020 a adus o nouă provocare, odată cu declanșarea pandemiei de COVID 19. Studiile au arătat că fumatul este asociat cu o severitate crescută a bolii și chiar deces la pacienții spitalizați, infectați cu SARS COV 2.
„Fumătorii de tutun sunt mai vulnerabili la infectarea cu virusul SARS-COV 2, deoarece actul de a fuma implică contactul degetelor, eventual a țigării contaminate, cu buzele, ceea ce crește posibilitatea de transmitere a virusului de la mână la gură. Și consumul de narghilea implică adesea mai mulți consumatori, facilitând transmiterea virusului în comunitate. În plus, fiind încurajată munca la domiciliu, o bună parte dintre fumători cresc involuntar consumul de tutun”, a explicat medicul Monica Marc.
Un centru funcțional de consiliere pentru renunțarea la fumat se găsește în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara. Cei care doresc să nu mai fumeze pot primi sfaturi de la consilieri specializați, dar și recomandări de tratament.
„Din păcate, dacă anul trecut numărul fumătorilor care apelau la centrul nostru, pentru a scăpa de aceasta afecțiune, de un ucigaș tăcut până la urmă, era destul de mare, în acest an, din cauza pandemiei, din ce în ce mai puțini oameni ne trec pragul. De aceea, noi am gândit un program prin care putem să oferim consiliere telefonică, inclusiv psihologică, celor care vor să renunțe cu adevărat la fumat. Este nevoie însă de multă răbdare și mai ales ambiție, știut fiind faptul că adesea e nevoie de mai multe tentative de renunțare”, a detaliat medicul pneumoglo Monica Marc, medic primar pneumolog.
Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara a pus la dispoziție și o pagină de internet destinată celor care vor să afle mai multe amănunte despre campaniile antifumat și ceea ce trebuie să facă un fumător pentru a renunța la tutun, care poate fi consultată AICI!