Inițiativă inedită a sătenilor care locuiesc în cătunele izolate din Munții Cernei, județul Caraș-Severin, unde se poate ajunge cu scara. Reprezentanții Parcului Național Domogled – Valea Cernei au făcut publică, pe Facebook, o fotografie în care poate fi surprins un magazin cu autoservire.
Este vorba, de fapt, de un mic dulăpior prins de un copac, montat pe traseul Scărițe – cătun Ineleț – punte Stoian, din care turiștii se pot servi cu produse tradiționale realizate de oamenii locului. Și anume, dulceață, miez de nucă, fasole boabe, zacuscă sau ciuperci la borcan.
„Este magazin cu autoservire….fiecare produs are sub el o eticheta cu preț, iar cei care cumpără un produs pun banii și eticheta în borseta de acolo ca să se știe ce produs au luat… dacă pun oamenii bani în plus? Unii da, alții nu, depinde de dărnicia fiecăruia„, au scris reprezentanții Parcului Național Domogled – Valea Cernei, pe rețeaua de socializare.
În imagine se poate observa cum unii drumeți au făcut deja cumpărături din ineditul magazin și au lăsat bani în locul produselor cumpărate.
În această lună, reprezentanții Parcului Național, Domogled – Valea Cernei au montat săgeți indicatoare pentru o mai bună orientare a turiștilor, pe traseul Scărițe – cătun Ineleț – punte Stoian.
Ineleț este un cătun izolat aflat în Munții Cernei, iar legătura cea mai scurtă a sătenilor cu lumea modernă sunt patru scări din lemn, cu o lungime de peste 100 de metri, prinse pe un perete vertical din calcar. Ineleț, alături de alte 39 de cătune, majoritatea părăsite, aparțin de comuna Cornereva.
Scările spre cătunele din Munții Cernei se află la aproximativ 20 de kilometri de Băile Herculane. La ele se poate ajunge de pe drumul național care leagă Băile Herculane de Baia de Aramă.
Foto: Facebook Parcul Național Domogled – Valea Cernei
1 comentarii
Scarile alea ar trebui consolidate. Sunt vechi iar unele trepte lipsesc. Necesita implicarea primariei si a serciciului Salvamont. Locurile alea sunt absolut senzationale