Lacul Galeș, evadare în Parcul Național Retezat, departe de caniculă FOTO

Scris de Adriana Mit

Pentru persoanele care s-au săturat de caniculă și iubesc drumețiile, o variantă pentru a-și încărca bateriile, la sfârșit de săptămână, este Parcul Național Retezat. Aflat în zona de vest a țării, parcul reprezintă una dintre cele mai importante atracții turistice, unde drumeții au parte de aer curat, răcoare și peisaje de-a dreptul superbe, la mijloc de vară.

În Parcul Național Retezat vă așteaptă o mulțime de trasee turistice, iar noi vă prezentăm astăzi unul dintre cele mai îndrăgite dintre acestea. Este vorba de cel care duce spre Lacul Galeș. La fel ca aproape toate lacurile din parc, și acesta este unul glaciar și se află la o altitudine de 1.990 de metri, în estul Munților Retezat.

Lacul are o suprafață destul de mare, de 4,5 hectare, fiind pe locul patru ca și dimensiune printre lacurile din Retezat, iar adâncimea maximă este de zece metri.

Pentru a ajunge la acest lac, de pe drumul care leagă orașele Hațeg de Petroșani, din județul Hunedoara, se face o șosea la dreapta, în localitatea Ohaba de Sub Piatră, urmând indicatul spre Parcul Național Retezat. De la Cârnic accesul auto este interzis în parc, pe drumul forestier, astfel că începe drumeția pe jos.

Tot ce trebuie să faceți este să urmăriți triunghiul roșu pentru a ajunge la Lacul Galeș, iar potrivit indicatoarelor, drumeția ar trebui să dureze aproximativ patru ore. Traseul are o dificultate medie, iar pe cărările de munte descoperiți o altă lume, departe de agitația din oraș. Pe porțiunea de început, urmați un drum forestier, iar apoi cărări situate chiar lângă pârâuri care coboară agale de pe versanți. Le puteți traversa pe punți din lemn, unde aveți alternativa de a face mici pauze pentru a vă umple sticlele cu apă rece de izvor.

După pădurea de conifere, vă așteaptă o porțiune cu păduri pitice de jnepeni, pentru că vă aflați la o altitudine destul de mare, iar în final, Lacul Galeș vă încântă privirea ascuns între văi. Apa este turcoaz și reprezintă o pată de culoare în inima munților. Pe malul lacului puteți face o pauză pentru a vă bucura de frumusețea locului, iar în această perioadă aveți parte și de o gustare servită direct din natură. Asta pentru că afinele de munte au început să se coacă, iar gustul lor este aromat.

Având în vedere faptul că Lacul Galeș se află la o altitudine de aproape 2.000 de metri, este bine să aveți și un hanorac în rucsac, temperatura fiind de cel mult 20 de grade Celsius vara, pe timpul zilei.

În cazul în care nu aveți cu ce să ajungeți în Parcul Național Retezat sau doriți să vă bucurați de experiențe minunate în mijlocul naturii, Mircea Zăhan, un tânăr care promovează frumusețile din România, organizează excursii frecvent din Timișoara și din Arad.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu