Drumul spre libertate începe în 15 decembrie 1989, la Timișoara

Scris de Adriana Mit

În urmă cu 32 de ani, a căzut regimul comunist în România datorită curajului timișorenilor care au ieșit în stradă în număr impresionant pentru libertate. Scânteia Revoluției Române s-a aprins la data de 15 decembrie 1989, în Piața Maria.

În această zi, în jurul orei 17.00, mai multe persoane au răspuns apelului pastorului reformat Laszlo Tokes, astfel că s-au adunat în Piața Sf. Maria din Timișoara. Pastorul urma să fie evacuat din locuința sa, ca urmare a criticilor pe care le-a adus regimului comunist.

Oamenii nu scandau nimic, fiind doar o revoltă mută. Nimeni dintre cei prezenți atunci nu se aștepta la ce a urmat. Însă evenimentele din acea zi au reprezentat scânteia care a aprins Revoluția Română din Decembrie 1989. În scurt timp, protestul s-a extins în toată Timișoara.

15 decembrie 1989. Numărătoarea inversă pentru regimul Ceaușescu a început. Mai avea 9 zile. În această zi, pastorul reformat Tokes Laszlo urma să fie evacuat. Câțiva credincioși veniseră de dimineață ca să fie alături de el când sosea executorul judecătoresc. Dar acesta nu a mai venit. În schimb, în vizită la biserică au venit reprezentanții ambasadei americane și a consulatului Marii Britanii. Între Tokes și Dennis Currie, reprezentatul USA, are loc o discuție în engleză, chiar în cadrul porții bisericii. Începând cu 1 decembrie 1989, Tokes era arestat la domiciliu. Lucrătorii de la Securitate, coordonați de Tinu Radu, erau la post și îi îndepărtează pe cei doi diplomați străini care se întorc la București. Printre cei aflați la biserică se află și Gazda Arpad, care în zilele următoare va fi arestat. Seara, pe lângă enoriași, se vor alătura și un număr de rockeri timișoreni, dar și cetățeni obișnuiți. Unul dintre ei a fost și Mircea Chinezon. Organele de ordine vor încerca să execute arestări, dar rockerii reacționează violent. Printre aceștia, familia regizorului Iordănescu, Ștefan soțul, la acea dată regizor șomer și soția, Ildiko, fostă membră a bandurilor Garaboncias și Metropol. Unul dintre securiști este bătut, dar violențele nu se extind. Regimul își trăia ultimele zile. Ce este foarte important privește această confruntare din fața statuii din Maria, la care grupul de enoriași nu a luat parte. Aceștia făceau o notă distinctă, fiind foarte rezervați la prezența celorlalte categorii la veghea lor. Practic, protestul a plecat din rândul timișorenilor nemembrii ai Bisericii protestante. Iar între cele două grupuri nu a existat niciun fel de legătură”, povestește revoluționarul Adrian Kali.

Seara târziu, manifestanții s-au retras, însă s-au întors a doua zi într-un număr și mai mare.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu