Colț de rai la poalele Munților Retezat! Festivalul Narciselor în poiana cu milioane de flori sălbatice din Sălașu de Sus FOTO

Scris de Adriana Mit

Un colț de rai îi așteaptă pe turiști, în această perioadă, la poalele Munților Retezat, în județul Hunedoara.

Asta pentru că pe o suprafață de aproximativ 20 de hectare, între localitățile Sălașu de Sus și Nucșoara, au înflorit milioane de narcise. Poiana cu florile sălbatice pare ruptă din povești. Mai ales că în fundal se pot observa piscurile din Munții Retezat, unele fiind acoperite cu puțină zăpadă.

În acest weekend, în perioada 18 – 19 mai, Primăria Sălașu de Sus organizează cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Narciselor, un eveniment cu tradiție care atrage turiști ca un magnet.

Vizitatorii pot realiza fotografii minunate în poiana cu narcise, pot degusta virșli de Sălaș, renumiți în toată țara, sau cumpăra diferite produse locale. De asemenea, este pregătit un spectacol folcloric, iar la finalul evenimentului va avea loc și un foc de artificii spectaculos.

Ne așteptăm să participe peste o mie de turiști la Festivalul Narciselor, în acest weekend. Pe lângă poiana cu narcise, se pot vizita și alte atracții turistice din apropiere, precum Cetatea Mălăiești sau Cascada Lolaia. La noi în comună sunt câmpuri întregi cu narcise sălbatice, care înfloresc la mijlocul lunii mai. Poiana se întinde pe o suprafață de aproximativ 20 de hectare, iar drumul este asfaltat, așa că se poate ajunge cu mașina. Festivalul Narciselor este organizat în fiecare an cu scopul promovării zonei, a pensiunilor, a locurilor și a produselor. Intrarea la evenimentele pregătite în cadrul festivalului este liberă”, ne-a declarat Vlad Ioan, primarul comunei Sălașu de Sus.

Fânețele cu narcise se întind pe o suprafață de aproximativ 20 de hectare, între localitățile Sălașu de Sus și Nucșoara, în apropierea Parcului Național Retezat. Specialiștii spun că insula de flori de la poalele Retezatului își are rădăcinile și rezistența în faptul că printre pietrele de granit de sub sol curg ape reci din Munții Retezat, care au efect de frigider și răcesc locul.

Potrivit localnicilor, primele narcise au fost aduse la Sălașu de Sus pe la 1900 de către un olandez, iar florile s-au adaptat foarte bine la condițiile de mediu. Narcisele din fânețe înfloresc la mijlocul lunii mai și astfel creează un peisaj parcă rupt din povești. Spectacolul naturii este admirat nu doar de localnici, ci și de turiști veniți din toate colțurile lumii, pentru a se relaxa și admira peisaje unice.

Primăvara trezește la viață, odată cu narcisele și fluturele „Grilaj”, care nu trăiește decât câteva zile. Legenda spune că acest fluture îi călăuzește pe cei morți din lumea aceasta către tărâmul umbrelor. Un alt fluture întâlnit în Poiana Narciselor de la poalele Retezatului este „Albăstrița”, despre care cunoscătorii spun că-și hipnotizează victimele, mai exact furnicile, pe care le ademenește cu niște sunete speciale.

Foto: Festivalul Narciselor comuna Sălașu de Sus

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu